Burgers betrekken bij ruimtelijk beleid

Op 1 juli 2010 is de opening van de tentoonstelling “Dorp in Zicht” . Ter gelegenheid hiervan is er een debat over het betrekken van inwoners bij ruimtelijke ontwikkelingen. Ik mag dit debat inleiden met een keynote speech en voel me daardoor zeer vereerd. Ik houd de presentatie aan de hand van acht stellingen. De stellingen worden geïllustreerd met mooie cartoons van Lex Dirkse.

Vergaande burgerparticipatie vind ik van groot belang.

In 2007 is er vanuit het Atelier Overijssel (werkplaats voor ruimtelijke kwaliteit) gewerkt aan “Rafels, Randen en Routes”. In dit project hebben ontwerpbureaus en kunstenaars een belangrijke bijdrage geleverd aan de ruimtelijke kwaliteit van plannen voor vijf dorpsranden in Overijssel. Die dorpen zijn: Goor, Willemsoord, Zwartsluis, De Lutte en Heino
Dit project kreeg een vervolg in het project? “Dorp in Zicht” van de Stichting Kunst en Cultuur Overijssel waarbij de meningen van de inwoners met de filmcamera zijn vastgelegd.
In een feestelijke slotmanifestatie op 1 juli worden de resultaten gepresenteerd in een expositie in het gebouw van KCO in Zwolle. Ter gelegenheid van de opening van deze expositie door gedeputeerde Dick Buursink vindt er een debat plaats over het onderwerp: “Hoe kunnen inwoners betrokken worden bij ruimtelijke ontwikkelingen op de grens van stad (dorp) en land?”
Aan mij is gevraagd het debat te openen met een keynote speech. Ik voel me daardoor zeer vereerd. Ik houd de presentatie aan de hand van 8 stellingen. De stellingen worden geïllustreerd met mooie cartoons van Lex Dirkse.

De belangrijkste stellingen zijn:
• Plannen doen iets met mensen
• Om vertrouwen te winnen moet je vertrouwen schenken
• Bewoners kunnen veel meer dan plannenmakers denken
• Participatie kost een beetje maar levert veel op

Het is een goed bezochte avond met een zeer gemêleerde groep aanwezigen. Vooral over de rol van kunst in de ruimtelijke inrichting ontstaat een boeiende discussie. Mijn visie hierop is dat de emotionele aspecten bij de inrichting van de woonomgeving vaak worden vergeten en dat juist kunstenaars emotie goed een vorm kunnen geven.

De complete tekst van mijn keynote speech en de andere cartoons zijn te vinden op
Keynote Speech

Dit bericht is geplaatst in D66 regio. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>